‘’Als kind ben je nog zo lekker onbevangen en doe je waar je zin in hebt. Je denkt niet na over wat ‘anderen’ misschien over je kunnen denken. Ik weet nog goed dat ik op een middag aan het fietsen was met twee vriendinnen. We fietsten bij de weilanden achter Tilburg richting Udenhout. In de verte zagen we opeens een grote boerderij met paardenstallen. ‘Kom! daar gaan we heen en we vragen of ze nog iemand nodig hebben om de paarden te verzorgen.’

 

Eén Nederlandse en twee Marokkaanse chickies liepen vol vertrouwen het erf op. Wij hadden namelijk een doel: Wij wilde die paarden verzorgen! We hebben onszelf netjes voorgesteld en uitgelegd wat we kwamen doen. Ze waren blij met onze komst en we mochten die dag meteen aan de slag. We hebben uiteindelijk 8 à 9 jaar voor deze paarden gezorgd. We kwamen op plekken waar wij normaal niet zo maar zouden komen. Dat was voor jonge meiden, die opgegroeid zijn in Tilburg Noord, een droom. Als wij op stal kwamen ging de muziek aan en in de winter hadden we van die warmtekanonnen. Het was altijd feest! Ze lieten ons vrij en vertrouwden ons vanaf het eerste moment. Zo kreeg ik zelfs paardrijles van de eigenaar en daar was mijn moeder erg blij mee. Ik mocht ook wel eens buiten rijden en dan gingen wij met ons verzorg paard langs mijn huis. Ik zag dan al die koppies nieuwsgierig uit het raam hangen.

Het heeft ons leven verrijkt. Het was zo bijzonder dat we opgenomen werden in een gezin dat waarschijnlijk nog nooit of weinig te maken had gehad met buitenlanders. Ze stonden open voor onze cultuur en we hoorden er echt bij. We kregen een slaapplek, eten en werden goed behandeld.

Ik maak mezelf niet vlug druk, maar die onbevangenheid die je als kind hebt raak je zo snel kwijt. Ik ben nu bewust terug aan het gaan naar mijn ‘inner child’. Door de jaren heen heb ik geleerd om niet te oordelen over anderen. Natuurlijk betrap ik mezelf daar nog wel eens op, maar dan corrigeer ik mezelf meteen.

 

Ik wil mezelf nog meer verdiepen, nog meer verrijken met kennis. Je kunt heel veel dingen aanpakken en heel hard werken, maar dan hou je het niet vol. Ik wil op een ‘chille’ manier stappen zetten waar ik goed over na heb gedacht. Zonder dat ik mezelf helemaal uit hoef te melken.
Het kan soms lastig zijn om de balans te vinden tussen goed voor jezelf zorgen en voor anderen. Als ik drukke dagen heb dan plan ik altijd ergens een rustmoment in. Een momentje voor mezelf om op te laden. Lekker de natuur in, lezen, mediteren, met muziek of creatief bezig zijn. Ik hecht veel waarde aan deze momenten en ben dankbaar dat ik dit mag doen. En als dat betekent dat ik er een afspraak voor moet afzeggen, dan is dat zo!

 

Mensen zien het vaak als egoïsme zodra je iets voor jezelf gaat doen of voor jezelf kiest. Maar dat is niet zo! Hoe kun jij anderen liefde geven wanneer jij niet goed voor jezelf zorgt? Ik wil mensen om mij heen waarvan ik weet dat ze positief zijn ingesteld en waar ik door geïnspireerd kan raken. Op plekken komen waar ik door geïnspireerd raak.

 

Vraag maar eens aan iemand wat zijn of haar top 3 is van wat hij of zij op dit moment het belangrijkste vindt. Vaak komt de persoon zelf er niet eens in voor. Jíj zou op nummer 1 moeten staan. Ook ik heb me daar zelf schuldig aan gemaakt; maar nu is het anders. Als ik gelukkig ben kan ik iedereen om mij heen ook liefde geven.

 

Love yourself first!’’